Интересът на българите към електромобилите расте с бързи темпове. Фаворит сред производителите е "Тесла", въпреки че компанията на Илон Мъск дори няма официално представителство у нас. Това показват данни за регистрациите на "Пътна полиция" за първите шест месеца на годината.

Регистрационни табели в България са получили 4353 електромобила за полугодието. За същия период на миналата година регистрираните леки коли на ток са били 1669 или ръстът е над 160%. Така към 1 юли в страната има 8559 електромобила.

Интересът към електромобилите се увеличава, въпреки че в рамките на ЕС само България и още шест страни не предлагат никакви финансови стимули за покупката им. У нас единствените бонуси са освобождаване от данък и възможност за безплатно паркиране в платени зони в част от градовете.

Рeĸopдeн пазарен ръст бележат eлeĸтpичecĸитe автомобили и на европейския пазар от началото на 2023 г. Те достигат пaзapeн дял oт близо 14%, което е yвeличeниe oт 2,5 на сто cпpямo първите месеци на миналата година.