Средната световна температура достигна нов връх в понеделник, 3 юли, надхвърляйки за първи път 17 градуса по Целзий за цялата планета. Предишния рекорд е от 16.9 градуса, регистриран през август 2016 г.

Американски изследователи обявиха, че новото измерване е най-високото, откакто в края на XIX век се водят системни записи за дневните температури. Според учените комбинацията от метеорологичното събитие, известно като "Ел Ниньо" и нарастващите емисии на въглероден диоксид, вследствие на човешката дейност, са причина за температурните рекорди. По думите на климатолози през следващата година и половина можем да очакваме много повече ежедневни, месечни и годишни рекорди, предизвикани от започващата по-топла фаза на "Ел Ниньо".

Феноменът "Ел Ниньо" се завърна на 4 юли в тропическите части на Тихия океан за първи път от седем години насам. Явлението представлява затопляне на повърхността на водата в източната и централната част на Тихия океан. Феноменът се свързва с екстремни метеорологични условия - от тропически циклони до обилни валежи и силни засушавания.

Рекордните пролетни горещини през април в Испания и много страни в Азия бяха последвани от горещи морски вълни на места, където обикновено те не се наблюдават, като Северно море.

Най-високата юлска температура в Антарктика също бе надвишена с отчитане от 8.7 градуса, измерени в украинската изследователска база "Вернадски".