За трета поредна година Фондация "За по-здрави деца" организира онлайн фестивал "Щастливи деца", посветен на интегративното детско здраве.

В тази връзка във "Фокус+" ни гостува д-р Галя Манчева, създател на Академия за детско здраве. Кажете ни повече за фестивала.

Идеята за фестивала възника със създаването на проекта Академия за детско здраве през 2019 г. и първото издание на фестивала осъществихме през 2021 г. Тогава използвахме онлайн тенденциите, когато хората станаха по-гъвкави в това отношение и затова го реализирахме онлайн, което ни дава възможност да достигаме до родители във всяка точка на света в удобно за тях време.

След 2022 г. сега предстои и третото издание. Лекторите, които участват са между 20 и 25. В рамките на този проект представяме на бъдещи и настоящи родители подходи, свързани с интегративното детско здраве. То се основава на холистичната медицина или отношението към нашите деца на всички нива - емоционално, физическо и духовно здраве. Това е вид превенция на детското здраве.

Каква е същността на идеята на фестивала и какво цели?

Ние се се стремим да запознаваме родителите с различни практики, подходи и методи чрез хората, които ги практикуват. Освен широко разпространената хомеопатия, ние имаме също Бахова терапия, имаме много ползи от масажите, както и различни психологически и педагогически подходи, които ни помагат да разберем защо едно дете избира неговата стая да бъде розова, друго - лилава, трето примерно избира да бъде оранжева, защо е нужно родителите да следват тези нужди на децата си и да се научат какво стои зад това. Защо например едно дете предпочита хляб, друго е по-злоядо, а трето предпочита домати или краставици - зад това стои също определено емоиционално състояние.

Ако ние сме готови да разбираме тези сигнали, които ни дават децата от ранна възраст, ние можем да предотвратим по-тежки здравословни състояния в бъдеще.

Идеята за холистичната медицина до голяма степен се покрива с идеята за уелнес. Определението за здраве на Световната здравна организация (СЗО) гласи следното "Здравето е състояние на пълно физическо, ментално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест и физическа слабост".

Точно така. Именно това са темите, на които ние се стремим да даваме повече гласност, повече видимост и да показваме, че в нашето общество има конкретни лекари, терапевти, специалисти, които могат да ни помогнат във всички тези аспекти. Не трябва да се обръща внимание на здравето, когато то бъде разрушено, а да отглеждаме децата си от Ден Първи на тяхното зачеване. Защото само едни здрави и щастливи деца могат да отключат своя потенциал и на следващ етап да постигат целите и успехите, към които се стремят.

Гледайте цялото интервю във видеото. 

Повече информация за Фестивала вижте тук: https://www.facebook.com/Kidhealthfoundation/

https://kidhealthacademy.eu/onlain-festival-sthastlivi-deca-1/?fbclid=IwAR0Wf58clOj_PdHWx50a89OSF_5XRx4qK47Y_vm2n45-7Ea51UC8ZwWOnic