Човек не се нуждае от два литра вода дневно, каквото мнение е наложено по отношение на здравословния прием на животворната течност. Резултатите на ново научно проучване твърдят, че повечето хора се нуждаят от количество между 1,5 л и 1,8 л вода на ден.

В изследването са участвали 5604 души от 23 различни държави, на възраст между 8 дни и 96 години. Участниците са пили вода, обогатена с деутерий, който се съдържа в човешкото тяло и е безвреден. Измервано е времето, за което деутерият се изчиства от организма, което е свързано с обмяната на течностите в тялото. Мярката варира в широки граници в зависимост от възрастта, пола, нивата на активност и околната среда на човека. Резултатите, публикувани в сп. "Сайънс" очаквано показват, че хората, живеещи в гореща и влажна среда, на висока надморска височина, както и атлетите, бременните и кърмещите жени се нуждаят от повече вода.

Професор Джон Спийкман от университета в Абърдийн - съавтор на проучването, обяснява, че обменът на водата не е равен на изпитото количество вода. "Един мъж на 20 години има обмен на вода средно 4,2 литра на ден. Това не означава, че изпитото от него количество трябва да бъде 4,2 литра. Реалната нужда от вода в този случай е около 3,6 литра. Повечето храни съдържат вода и също са източник на течности".

Предишните оценки на нуждите от вода са склонни да пренебрегват съдържанието й в храната, която допринася за значителна част от общия прием. Всъщност половината от необходимото количество може да идва от храната. Чаят, кафето и плодовите сокове също могат да се прибавят към общото количество. Тяхното съдържание обаче може да не бъде толкова полезно.

Изследването показва, че пиенето на осем чаши вода дневно е твърде много за някои хора. "Начинът на хранене също има значение. Ако ядете много супа, нямате нужда от много вода. Типичният мъж на средна възраст се нуждае от около 1,6-1,8 литра вода. Жена на същата възраст се нуждае от 1,3-1,4 литра. Хората над 80 години свиват нуждите си до 1,1 литра дневно", добавя още професор Спийкман.