Комбинирането на двете физически активности - вдигане на тежести и аеробни упражнения, намалява опасността от ранна смърт, причинена от сърдечни болести, съобщава "Healthday news".

Медицинско изследване в областта установява, че в зависимост от това колко често се практикува вдигането на тежести при възрастни хора, вероятността да се развие смъртоносно заболяване на сърцето спада с 9 до 22%. Умерените или интензивни аеробни упражнения намаляват риска между 24% и 34%. Най-нисък риск обаче се наблюдава при тези, които са правили и двата вида физически активности.

За целите на проучването са събрани данни за близо 100 000 мъже и жени, които са били част от скринингово проучване за рак на простатата, белите дробове, дебелото черво и яйчниците. Средната им възраст е била 71 години в началото на процеса по проучване, като изследванията са обхванали период от близо 10 години.

"Настоящите насоки за физическа активност препоръчват участие, както в аеробна физическа активност, така и в упражнения за укрепване на мускулите, като вдигане на тежести", заявява водещият изследовател Джесика Горзелиц от отдела по епидемиология и генетика на рака в Националния институт по рака на САЩ.

Екипът на Горзелиц установява, че рискът от ранна смърт намалява между 41% и 47% сред хората, които отговарят на препоръчителните седмични нива на активност и правят упражнения с тежести веднъж или два пъти седмично, в сравнение с тези, които не спортуват. Тази връзка е по-силна сред жените.

Ако не вдигате тежести или не правите други упражнения за укрепване на мускулите, WnessTV Ви съветва - техен добър заместител могат да бъдат гимнастиката, лицевите опори и кляканията, пилатеса, както и различните плиометрични упражнения.