Загрявката преди тренировка, стрeчингът и разгрявката след натоварване са изключително важни елементи, базови за пълноценната тренировка. Често обаче биват подценявани. Въпреки че първоначални знания и опит, свързани с тях да получаваме още в заниманията по физическо в училище, много хора днес ги пренебрегват. Ако сте сред тях не се чудете защо често се чувствате неподготвени за силово натоварване, а тялото ви изпитва дискомфорт.

Ако отделите време следващия път когато сте във фитнеса да погледате хората, ще забележите най-вероятно, че те често инвестират 90% от времето си за същинската част на тренировката, а загрявката е колкото "да се отбие номера".

За да сме максимално полезни и да изясним напълно защо е толкова важно да загряваме добре преди тренировка, помолихме Диляна Костова, дългогодишен инструктор по групови занимания, да сподели своя опит с WnessTV.

"Загрявката (Warm-up) е един от най-важните елементи от една тренировъчна програма, като основната цел е да ни предпази от контузии. И тук е момента да ви споделя, че загрявката не е стречинг!"

Цели на загрявката

Основните цели на загрявката са:

  • Да повиши общата температура в тялото и мускулите.
  • Да подготви цялото тяло за енергична физическа дейност, като по време на този период сърдечната, дихателната, нервната и мускулно-скелетната системи повишават постепенно нуждите си за по-интензивна дейност.
  • Загрявката повишава мускулната ефикасност, намалява обтягането в мускулите, което е придружено често с болка, подобрява времето за реакция и скоростта на движението на мускулите и сухожилията.
  • Подходящата загрявка води до по-високата температура и повишената кръвна циркулация в тялото, което води до доставката на кислород в мускулите, в резултат на което се предотвратява изгарянето на нежелани отпадъчни продукти, които водят до болки в мускулите след тренировка, или така наречената мускулна треска.
  • Повишава гъвкавостта и увеличава диапазона на движение.
  • Освобождава натрупания стрес в тялото и ума.
  • Подобрява координацията. Поддържането на пълен диапазон на движение в ставите държи вашето тяло в по-добър баланс. Координацията и баланса ще ви помогнат да бъдете мобилни и по-малко склонни към контузии от падания, особено в по-напреднала възраст.

Как да загреем правилно?

Ето и няколко съвета как да си построите правилно загрявката и да подготвите тялото си за тренировка:

  • Винаги започваме със сгъване, обтягане и странично сгъване на мускулите по гръбначния стълб.
  • Продължаваме с ротация на ставите като наблягаме за начало на освновните: глезени, колене, тазобедрените стави, кръст, раменете и врата. Съвместното движение на ставите се улеснява благодарение на смазването им чрез синовиална течност, която се отделя по време на ротационното движение.
  • Важно е да се продължи с поне 5 мин. аеробни движения с цел повишаване на работата на сърдечно съдовата система, покачване на температурата в тялото и повишаване на кръвната циркулация както и зареждането на мускулите с кислород. Повишения кръвен поток в мускулите подобрява мускулното движение и гъвкавост и намалява вероятността от контузии.

Автори: Надя Павлова и Диляна Костова