Тази година е особена, а за някои направо трудна и дори непоносима. Все повече хора се чувстват несигурни и нещастни, а тези усещания водят до влошаване както на психическото, така и на физическото здраве. Един омагьосан кръг, който често се чудим дали изобщо можем да прекъснем.

За това подбрахме няколко (можем спокойно да кажем вечни) съвета и насоки как сами да си помогнем да се чувстваме по-добре. Защото щастието е не само резултат, то може да бъде двигател и мотиватор за създаването на нови планове и постигането на нови цели.

  1. Физически упражнени

Доказано е, че дори 10 минути ежедневни упражнения са достатъчни, за да задействат мозъка ни да създаде коктейл от хормони, които да повишат настроението и самочувствието ни. За това дори в лечението на тежки депресивни състояния винаги се включват и физически тренировки.

Можете да изберете лесно ежедневни тренировки, които отговарят както на моментното ви настроение, така и на нивото ви на физическа подготовка от нашата програма ТУК.

  1. Качествен сън

Всички знаем, че сънят помага на тялото ни да се възстановява, но добрият и пълноценен сън ни помага да се справяме и по-лесно с негативните емоции, да се съсредоточаваме по-бързо и да бъдем по-продуктивни, което в крайна сметка влияе и на нивото ни на щастие. Колко часа и колко добре спим се отразява на това как се чувстваме, когато се събудим, което разбира се отразява на емоциите ни през целия ден.

Колко вечно преуморени и недоспали щастливи хора познавате? Именно - николко. За качеството на съня помага релаксирането и медитацията.

  1. Медитирайте

Последните месеци много активно се заговори за това колко е важно да се релаксира и медитира - не само за подобряване на фокуса и продължителността на вниманието, но и за постигане и запазване на спокойствие в ежедневието, което се оказва полезно и за подобряване на усещането за щастие.

Това, което успяваме да постигнем чрез медитацията е буквално изчистване на ума, успокояване и фокусиране върху сегашния момент и настоящето - вместо обичайното лутане между миналото и прекалено амбициозно планиране на бъдещето - така типични състояния за всички нас днес.

Проучвания показват, че в минутите след медитацията изпитваме чувство на спокойствие и удовлетворение, а редовната медитация може трайно да пренастрои мозъка ни така, че да повиши усещането ни за щастие.

Малко насоки как да медитирате можете да прочетете ТУК.

  1. Прекарвайте пълноценно време с хората, които обичате и които ви обичат

В този период на повече или по-малка изолация, след извънредно положение и карантини, мнозина се оплакват от влошаване на отношенията с близки, роднини и приятели. Но какво правим, за да ги подобрим? Сред едно от най-големите съжаления на хора, страдащи от болести с летален изход е липсата на връзка със семейството и поддържане на приятелствата. Как да разрешим този проблем? Просто е: направете първата крачка и се обадете на хората, които ви липсват!

Времето прекарано в социализация с хората, които обичаме и харесваме, се оказва особено ценно, дори и за интровертите. Различни проучвания показват, че времето, прекарано с приятели и семейство, допринася много лесно и бързо за промяна в начина, по който се чувстваме, включително влияе на усещането ни за това колко сме щастливи.

Намерете време за близките си и помислете за начини на пълноценно прекарване на това време: срещи и разговори, разходки в природата, дори настолни игри - недейте да разчитате само на традиционните "срещи на маса", те не винаги са пълноценно прекарани моменти.

  1. Повече време навън

Една от класическите препоръки за подобряване на здравето, себеусещането и щастието е прекарване на повече време на чист въздух, по възможност сред природата.

Бонус: разходката сред природата е напълно безплатна, така че няма да се налага да се притеснявате за това как ще се отрази на бюджетът ви - нещо, което през последните месеци вълнува все повече хора и често допринася за усещането за притеснение - от там и за липса на усещане за щастие.

Бонус 2: 20 минути прекарани в разходка навън повишават не само доброто настроение, но водят до подобрение на паметта.

  1. Бъдете полезни и помагайте

Нещо, което модерните хора твърде често забравяме в забързаното си ежедневие, в чийто център сами се поставяме, е да помагаме на другите и да бъдем от полза на общността, в която живеем. Предците ни са участвали много по-активно в социалния, културния, икономическия живот на общността, в която са живеели, докато нас днес ни вълнуват основно собствените ни дела и интереси.

Кога за последно помогнахте на непознат? Кога за последно направихте нещо от добра воля и от добро сърце, без да очаквате нещо в замяна? Според дългогодишни проучвания около 100 часа годишно (което прави само по 2 часа седмично) е напълно достатъчно време в помощ на другите, което можем да отделим, за да се почувстваме самите ние по-добре.

Можем да помагаме на другите по най-различен начин - чрез отделяне на средства за подкрепа на различни каузи и проекти, т.е. финансова благотворителност или чрез доброволческа помощ към различни организации и асоциации - най-добре в зависимост от личните умения и интереси.

Правенето на добро и това, че помагаме на някой друг да се чувства по-добре неизменно влияе и на собственото ни усещане за щастие и пълноценност.

  1. Смейте си качествено!

Надали има човек, който поне веднъж в живота си да не е чел някоя от хилядите вдъхновяващи мисли как негативните мисли трябва да бъдат загърбени и да се мисли положително, да вярваме в светлото бъдеще и да бъдем ведри. Естествено всичко това е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи на практика.

За това нека обърнем нещата на обратно: намерете начин да практикувате хоби, което ви развеселява и ви кара да се смеете! Независимо как сте достигнали до смеха и усмивката - дали чрез среща със стари приятели, четене на развлекателна книга или гледане на комедиен филм, до мозъкът ви достига експлозия от чудесни позитивни сигнали, които ви кара моментално да се почувствате по-добре.

Още нещо относно усмивката: пробвайте да бъдете винаги ведри, когато поздравявате другите - ще се изненадате от чудотворния ефект на доминото, което ще предизвикате!

  1. Научете се да планирате

Умението да се планира е безценно, а съчетано с изкуството на правилната организация - помага за справянето в редица житейски и работни ситуации. Планирайте например пътешествие - дори да не можете да го осъществите веднага, самото чувство на очакване на някакво ново предизвикателство ще ви помогне да се почувствате по-добре. Днес планирането е особено лесно, заради всички предимства на модерните технологии - от намирането на конкретна дестинация, през разглеждане на хотели и дори изготвянето на маршрути за разходки, обиколки на забележителности и музеи и т.н. Отделете си малко време и си направете една виртуална разходка, която някой ден можете да превърнете в съвсем реална.

  1. Актива благодарност

Кога за последно благодарихте искрено на някого? Кога за последно размишлявахте трезво и оценихте внимателно всичко, което имате в този момент и си отделихте малко време, за да бъдете благодарни - на себе си, на семейството си, на приятелите си и дори на съдбата? Кога за последно споделихте с партньора си или с приятел нещата, за които сте благодарни, вместо да споделяте нещата, които не ви харесват или с други думи - да мрънкате или да хейтите?

Различни проучвания и експерименти показват, че хората, които се фокусират съзнателно върху доброто в живота си - било то чрез водене на дневник или споделяне с партньор, в дългосрочен план имат много добри емоционални и междуличностни ползи, тъй като активно избират да се съсредоточат върху благоденствието в живата си, вместо да се фиксират върху липсите.

И след като прочетохте тази статия - станете от стола, излезте навън, за да се разходите и се обадете на партньор, родител, дете или приятел, кажете им, че ги обичате и планирайте заедно една хубава разходка сред природата идния уикенд!